Tradycja łamania się opłatkami - skąd pochodzi
W bożonarodzeniowym okresie praktykowane są rozmaite tradycje, a jedną z najważniejszych jest łamanie się opłatkami przy wigilijnej kolacji. Tradycja ta jest zakorzeniona nie tylko w naszym kraju, lecz również wielu innych, przykładowo takich jak Włochy, Czechy czy Słowacja.
Według historycznych informacji opłatki zaczęły się pojawiać już w pierwszych wiekach epoki chrześcijaństwa, ten biały kawałek chleba miał bowiem bardzo dużą symbolikę jako komunia duchowa. Z upływem lat zabierać go zaczęto dla domowników, jacy z różnych przyczyn nie mogli uczestniczyć w nabożeństwie, aby ostatecznie pojawić się również w wigilijnym okresie.
Sama produkcja opłatków wcale nie jest skomplikowana, bowiem opłatki wykonuje się jedynie z dwóch składników, to znaczy mąki i wody. Trzeba z nich zrobić odpowiednią masę, jaka potem jest wytłoczona i wypiekana przez dwie minuty w piecu. Opłatki na święta dostępne są najczęściej w białym kolorze, lecz dla zwierząt można też nabyć kolorowe, przeważnie mają one także jakieś wytłoczone motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze: